Производство и ремонт на лодки, катамарани и изделия от стъклопласт

КАПАЦИ ГОРНИ ОТ СТЪКЛОПОЛИМЕРБЕТОН

КАПАЦИ ГОРНИ ОТ СТЪКЛОПОЛИМЕРБЕТОНКАПАЦИ ГОРНИ ОТ СТЪКЛОПОЛИМЕРБЕТОН
КАПАЦИ ГОРНИ ОТ СТЪКЛОПОЛИМЕРБЕТОН – технологията стъклополимербетон е нова и в последно време се налага, за да реши някои неизбежни проблеми на чугунените капаци и тези от чист полимербетон. Първите са много тежки и се карадат, а вторите са крехки и се чупят лесно. С добавянето на стъклоармираща обшивка се постига голяма дълготрайност – повече от 25 години и якост на натиск много по-голяма от капаците произведени само от полимербетон.
 
Якостните параметри могат да се завишават многократно, чрез промяна на стъклоармировката, а при нужда и чрез вграждането на метална арматура.
 
Технически параметри:
- Температурна устойчивост от -50 до +120 градуса
- Водо и влагоустойчивост         - 100 %
- Пожароустойчивост
- Киселиноустойчивост
- Не корозира
- Електронепроводим
- Ниска изтриваемост
- Гарантирана дълготрайност – повече от 25 години
- Гарантирана якост на натиск – според заданието.
 
Размерите на горните капаци за шахти са разнообразни, макар и унифицирани от стандарта, съобразен с отворите на шахтите и предназначението им – за транспортни и пешеходни зони. Те се приемат за съответствие по изискванията на европейският стандарт EN 124, който има статут на български стандарт от 2003 г. в които се класифицират в зависимост от натоварването и се определят основните правила за проектиране, изработка и изпитания.